Misstroendeförklaring Morgan Johansson

Frågor och svar om misstroendeomröstningen

 

Vad är en misstroendeomröstning?

Enligt grundlagen måste regeringen och dess statsråd kunna åtminstone accepteras av riksdagen. Så länge inte en majoritet av riksdagens ledamöter öppet uttalar att de saknar förtroende för ett statsråd kan statsrådet sitta kvar. Förtroendet prövas genom en särskild misstroendeomröstning. Om misstroendeförklaringen går igenom måste statsrådet avgå.

 

Reglerna vid en misstroendeomröstning är alltså speciella. I vanliga omröstningar vinner det förslag som har fått flest röster. I en misstroendeomröstning måste minst 175 ledamöter aktivt rösta för misstroende, det vill säga rösta rött. Att rösta grönt (för förtroende) eller gult (avstår) betyder i båda fallen att man tolererar att statsrådet sitter kvar.

Minst 35 ledamöter måste först gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en omröstning ska bli av. Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

 

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring tolv gånger. En gång har riksdagen röstat ja till en misstroendeförklaring. Den 21 juni 2021 röstade riksdagen ja till en begäran om att rikta en misstroendeförklaring mot dåvarande statsminister Stefan Löfven (S).

 

Vad har hänt nu?

Torsdagen den 2 juni förklarade Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var för sig att de skulle rösta emot Morgan Johansson i en misstroendeomröstning. Omröstningen hålls tisdagen den 7 juni klockan 12.00. Eftersom Centerpartiet inte ställer sig bakom misstroendet så talar allt för att Morgan Johansson kommer att sitta kvar.
 

Varför stöder Liberalerna en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson?

Morgan Johansson har inte visat sig lämplig att ha uppdraget som justitie- och inrikesminister. Han har upprepade gånger prickats av KU för att ha slarvat med sanningen, han sprider ogrundade påståenden i debatten och han skyller regeringens misslyckanden på andra, nu senast på kommunerna.

 

Tidigare på dagen hade ett enigt KU klandrat Morgan Johansson för att inte ha gett en rättvisande bild av grundlagen och asylsystemet när det gällde frågan om afghanska tolkars möjligheter att komma till Sverige. Detta är särskilt allvarligt eftersom Morgan Johansson vid den tiden var både justitieminister och migrationsminister.

 

Liberalernas riksdagsgrupp sammanträdde den 2 juni och var enig i att stödja en misstroendeförklaring.

Spelar det ingen roll att det är SD som lägger fram misstroendet?

 

Liberalerna är tydliga, vi kommer inte sitta i en regering med SD. Men det hindrar oss inte att komma överens i frågor där vi tycker lika. Nu föreslår man en omröstning om misstroende mot en minister som misslyckats kapitalt i en avgörande fråga för svenska folkets frihet och trygghet. Då har vi att ta ställning till den sakfrågan, inte partiet som lägger fram förslaget.

 

Är det ansvarsfullt?

 

Det ansvarsfulla är att agera för att Sverige har en justitieminister som fullgör sitt uppdrag på bästa sätt. Trots att misstroendeförklaringen gäller Morgan Johansson och att det bara är han som enligt grundlagen då måste avgå, väljer Magdalena Andersson att göra det till kabinettsfråga. Nämligen att hela regeringen avgår om riksdagen saknar förtroende för Morgan Johansson. Det är ansvarslöst och ett sätt att utöva påtryckningar mot den samlade oppositionen i Sveriges Riksdag.

 

Men strider inte detta mot principerna för misstroendeförklaring?

Grundlagen ställer inte upp några villkor om misstroendeförklaring. Riksdagens partier avgör själva när de kommer fram till att förtroende saknas för ett statsråd.

 

Varför reagerar Magdalena Andersson så starkt, och varför hotar hon med regeringskris?

Det är svårt att förklara. Det är inte oppositionen som ställer till med hotande regeringskris, det är Magdalena Andersson själv. Det enda oppositionen gjort är att markera sitt missnöje med ett statsråds sätt att sköta sin tjänsteutövning.

 

Nu hotar Magdalena Andersson med att hela regeringen i så fall avgår, och säger att detta vore farligt när det är kris och krig i vårt närområde. Men ingen annan har försatt henne i den situationen. Det är hon själv som väljer att trissa upp insatserna. Det är ansvarslöst.

 

Liberalerna anser att hela regeringen borde bytas ut, men det ska vi göra genom en liberal och borgerlig valseger den 11 september.

 

Men har inte Magdalena Andersson rätt i att hela regeringen måste avgå? Regeringen beslutar ju kollektivt om politiken.
Det finns mycket att kritisera när det gäller Morgan Johanssons sätt att sköta sitt ämbete. Då handlar det om den enskilda ministerns tjänsteutövning. Det är Magdalena Andersson som nu väljer att göra detta till en fråga för hela regeringen. Varför hon gör det får stå för henne.

 

Hotas inte Sveriges Nato-anslutning om det blir regeringskris?

Nej. Vi gör en boskillnad mellan Nato-ansökan och dödsskjutningar i Sverige. Det är ett orimligt påstående att Sveriges Natomedlemskap hänger på att Morgan Johansson måste vara justitieminister. Det är Sverige som land som har ansökt om medlemskap i Nato, med stöd av sex partier som samlar nästan 90 procent av mandaten i riksdagen.

Vad kommer hända nu?

På tisdag kommer riksdagen rösta om misstroendet mot Morgan Johansson. Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå. Centern har deklarerat att man inte kommer rösta för en misstroendeförklaring. Det tyder på att Morgan Johansson får sitta kvar några månader till.

 

Hur kommer det påverka valet?

 

Liberalerna kommer fortsätta arbeta som tidigare, för att Socialdemokraterna inte får fortsätta styra efter valet i september. Då ska hela regeringen bytas ut.